သံပရာသီး

 



#သံပရာသီး
သံပရာဖျော်က သင့်ရဲ့ ခန္ဓာကိုယ်အတွက် များစွာအထောက်အကူပေးနိုင်တဲ့အပြင် နေ့စဉ်သောက်သင့်တဲ့ ဖော်ျရည်တစ်မျိုးဆိုလည်း မမှားပါဘူး။ ဒါကြောင့် ယနေ့မှာ သင်သိပ်မသိသေးတဲ့ သံပရာသီးရဲ့ ကောင်းကျိုးတွေကို အောက်တွင်ဖော်ပြပေးလိုက်ပါတယ်

(၁) အစာကြေစနစ်ကို ကောင်းမွန်စေခြင်း

သံပရာသီးမှာပါဝင်တဲ့ soluble fiber က သင့်ရဲ့ အစာခြေစနစ်ကို ကောင်းမွန်စေပြီး သွေးတွင်းသကြားဓာတ်ကိုလည်း ထိန်းညှိပေးနိုင်တာကြောင့် တကယ့်ကို အစာခြေစနစ်အတွက်ကောင်းမွန်တဲ့ ဖျော်ရည်တစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။

(၂) နှလုံးရောဂါ ကိုကာကွယ်ပေးနိုင်ခြင်း

သံပရာသီးမှာ pectin တစ်မျိုးထဲသာမက ဗီတာမင် C ဓာတ်ပြည့်ဝစွာပါဝင်တာကြောင့် နှလုံးရောဂါတွေကို ကာကွယ်ပေးနိုင်တဲ့အပြင် မောပန်းနွမ်းနယ်မှုတွေကိုလည်း သက်သာစေနိုင်ပါတယ်။

(၃) ကင်ဆာ ဆဲလ်တွေကို လျော့ချပေးနိုင်ခြင်း

ကင်ဆာရောဂါတွေ မဖြစ်ချင်ဘူးဆိုရင်တော့ သံပရာရည်ကို တစ်နေ့တစ်ခွက်သောက်သုံးပေးသင့်ပါတယ်။ သံပရာသီးထဲမှာပါတဲ့ d-limonene က ကင်ဆာဖြစ်ပေါ်စေတဲ့ ဆဲလ်တွေကို အကောင်းဆုံးလျော့ချပေးနိုင်တာကြောင့် ကျန်းမာရေးအတွက် အထူးသင့်လျော်တဲ့ အသီးတစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။

(၄) ကျောက်ကပ်မှာ ကျောက်တည်ခြင်းကို ကာကွယ်ပေးနိုင်ခြင်း

ဒီတစ်ချက်တော့ သံပရာသီးမှ မဟုတ်ပါဘူး အချဉ်ဓာတ်ပါတဲ့ လိမ္မော်သီး၊ ရှောက်သီး စတဲ့ အသီးတွေက ကျောက်ကပ်မှာ ဖြစ်ပေါ်တတ်တဲ့ ကျောက်တည်ရောဂါကို မဖြစ်ပွားအောင်ကုသပေးနိုင်ပါတယ်။

(၅) အသားအရည်ကို ကောင်းမွန်စေခြင်း

သံပရာသီးမှာ ပါဝင်တဲ့ ဗီတာမင် C က collagen ဓာတ်ကို ဖြစ်ပေါ်စေပြီး ပုံမှန်သောက်သုံးပေးမယ်ဆိုရင်တော့ ဖြူစင်ဝင်းလက်တဲ့ အသားအရေကို ပိုင်ဆိုင်နိုင်မှာပါ။

(၆) ပန်းနာရင်ကျပ်ရောဂါကို သက်သာစေခြင်း

သံပရာသီးကတော့ ပန်းနာရင်ကျပ်သမားတွေအတွက် အထူးသင့်လျော်တဲ့ အသီးတစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။ ကြွယ်ဝတဲ့ ဗီတာမင် C ဓာတ်က ပန်းနာရင်ကျပ်ရောဂါကို သက်သာပျောက်ကင်းစေပြီး တကယ့်ကို အထောက်အကူပြုတဲ့ အသီးတစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။

ဒါကြောင့် သံပရာရည်က သင်နေ့စဉ်သောက်သုံးနေတဲ့ ဖျော်ရည်တစ်ခုအဖြစ်မပါမဖြစ် ထားသင့်တဲ့ ကျန်းမာရေးဓာတ်စာ တစ်မျိုးပဲ ဖြစ်ပါတယ်။

Crd

Comments

Popular posts from this blog

မဲလံဆံတော်ရှင် စေတီတော်

မြန်မာပြည်(နာဂကိုယ်ပိုင်အုပ်ချုပ်ခွင့်ရဒေသ)ထဲက ဘာမြူဒါ (သို့ ) ပြန်လမ်းမဲ့အင်း

ဘာမြူဒါ တြိဂံ (Bermuda Triangle)